luty19

Jarząb pospolity, jarzębina

dodano: 19 lutego 2010 przez sylciar


Opis Jarząb pospolity w naturalnym środowisku rośnie na terenie całej Europy oraz Zachodniej Azji. Jest to drzewo, wysokości do 7-9 metrów. Jej kolorowe owoce mają kształt kulek i są zebrane w kępy rosnące na całym drzewie bardzo obicie. Są jednym z głównych pokarmów wielu ptaków. Wiszą na drzewie bardzo długo, bo od lata, aż do końca zimy. Są on niewątpliwie największą ozdobą drzewa i nadają mu swój niepowtarzalny urok. Liście są lekko podłużne, a jesienią zyskują czerwono – brązowej barwy. Drzewo jest wtedy najpiękniejsze z całego roku. Gałęzie układają się luźno, a w okresie kwitnienia pojawiają się na nich kwiaty o białym kolorze i zapachu migdałowym. Jarzębina jest bardzo znanym drzewem, lubianym przez wszystkich. Uprawa Sadzonki jarzębiny kupuje się w sklepach, sadzi do ziemi i podlewa. Lubi stanowiska nasłonecznione, ale nie przeszkadza jej półcień. Jarząb jest też rozmnażany przez nasiona zawarte w owocach. Roznoszą je ptaki oraz wiatr. Zastosowanie Drzewa sadzi się w alejach i przy drogach. Jest odporne na zanieczyszczoną atmosferę, dlatego nie przeszkadza mu dym i spaliny. Wielu ogrodników sadzi w swoich ogrodach jarzębinę pojedynczo. Pięknie udekoruje wtedy każdy ogród. Zbiór i Konserwacja Do celów leczniczych wykorzystuje się kwiaty i owoce. Kwiaty zbieramy na samym początku kwitnienia, owoce dopiero gdy są dojrzałe. Owoce odrywamy ze szypułek i rozkładamy cienką warstwą do suszenia, suszymy w temperaturze do 55⁰ C. Zioła przechowujemy w suchych i zaciemnionych miejscach. Przyprawa i jej zastosowanie W gastronomi wykorzystuje się owoce jarzębiny w postaci świeżych owoców, suszu a także przetworów konserwowych. Z owoców przygotowuje się soki, kompoty i marmolady. Świerze owoce do doskonały dodatek do sosów i potraw z dziczyzny, zwłaszcza tych bardziej tłustych. Przyprawa jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Jarzą pospolity wykorzystywany jest również do produkcji aromatycznych wódek oraz likierów. Właściwości i działanie lecznicze Substancje zawarte w owocach jarzębiny maja działanie moczopędne oraz dezynfekują drogi moczowe. Bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie i pracę żołądka, dwunastnicy i jelit. Owoce jarzębu pospolitego zawierają bardzo duża ilość witaminy C, PP, K, E i P i są doskonałym źródłem tych witamin. Nie zaleca się spożywania świeżych owoców, gdyż mogą wywoływać wymioty. Spożywamy owoce gotowane lub suszone. Okres kwitnienia Jarząb pospolity kwitnie od maja do czerwca. Zimowanie Drzewo jarzębiny zimuje niemu si być przygotowywane do zimy. Jest odporne na mróz i śnieg. Uwagi Owoce niektórych odmian jarzębiny stosuje się do produkcji alkoholi (jarzębiaku) oraz dżemów i soków. Wyrabia się z nich także leki. Owoce są cennym pożywieniem ptaków i zwierząt leśnych Należy do drzew bardzo długowiecznych.


photo
Jarząb pospolity, jarzębina: Zdjęcie pochodzi z notki Jarząb pospolity, jarzębina


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy